Definities en strategie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (SGOG) komt helaas ook op de werkvloer voor. Een plek waar veel mensen een groot deel van de tijd doorbrengen. Het komt ook in veel vormen voor. Eén op de twee vrouwen en één op de vijf mannen heeft fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, zoals een ongewenste aanraking of zelfs een verkrachting. Daarnaast zijn er andere vormen, zoals seksuele opmerkingen, appjes of gebaren. De impact van SGOG op mensen en organisaties kan heel groot zijn.

Daarom is het extra belangrijk om te werken aan de preventie en een aanpak van SGOG op de werkvloer. Dit doe je door een goede strategie te ontwikkelen en afspraken te maken.

Hieronder lees je meer over SGOG: hoe het zich uit, welke vormen er zijn en in welke contexten het voorkomt. Ook vind je hier informatie over het ontwikkelen van een preventiestrategie en een aanpak.

Definities en strategie

Definities en impact

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kent vele vormen – van seksueel getinte opmerkingen tot ongewenste aanrakingen of geweld. Het gedrag ontstaat vaak in situaties van machtsongelijkheid en wordt beïnvloed door maatschappelijke normen, cultuur en context. SGOG kan grote impact hebben op slachtoffers en op de werkomgeving. Door goed te begrijpen wat SGOG is, en door duidelijk beleid en afspraken, kunnen organisaties bijdragen aan een veilige werkcultuur.

Hier vind je wat SGOG inhoudt, welke vormen er zijn, hoe wet- en regelgeving in elkaar zitten, en waarom context en machtsverhoudingen zo belangrijk zijn. Ook krijg je inzicht in het ‘grijze gebied’ van gedrag dat niet strafbaar is, maar wel schadelijk kan zijn. Deze pagina biedt daarnaast handvatten voor bewustwording, cultuurverandering en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Lees meer

Stappenplan voor een strategie

Een goede strategie helpt je organisatie om seksueel grensoverschrijdend gedrag duurzaam aan te pakken. In vier stappen werk je toe naar een structurele aanpak: risicoanalyse, verantwoordelijkheden bepalen, een plan van aanpak opstellen en dit actief communiceren binnen de organisatie. Zo maak je van sociale veiligheid een vast onderdeel van je werkwijze.

Hier vind je een overzicht van de vier stappen die nodig zijn om tot een effectieve aanpak te komen. Per stap vind je uitleg, voorbeelden en praktische tips om risico’s te herkennen, taken helder te beleggen, beleid op te stellen en daar goed over te communiceren. Alles gericht op een cultuur waarin SGOG actief wordt voorkomen.

Aan de slag