
Opvolging van meldingen
Onderdeel van de cultuurverandering is ook een zorgvuldige en doortastende opvolging van meldingen. Daarbij moet het gedrag gestopt worden, waarbij organisaties rekening moeten houden met de belangen van alle betrokkenen. Veel organisaties worstelen nog met het op orde krijgen van de meldprocessen. Soms komt dat doordat zij nog niet eerder geconfronteerd zijn met een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Organisaties weten niet hoe ze op een zorgvuldige manier opvolging kunnen geven aan deze meldingen of volgen deze te laat of helemaal niet op. Dat is niet zo gek, want SGOG is een lastig en impactvol probleem dat vraagt om specifieke kennis en ervaring.
Hier vind je informatie over de opvolging van meldingen, gestructureerd naar drie fases. Om de opvolging van meldingen inzichtelijker te maken voor organisaties, bevat deze online tool ook een Wegwijzer voor de opvolging van meldingen.
De drie fases van de opvolging van meldingen
Fase 1 – Beslis wat te doen met een melding
In fase 1 van de opvolging van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) bepaalt de organisatie welke vervolgstap passend is bij de melding. In een eerste gesprek met de melder wordt de situatie zorgvuldig in kaart gebracht, zonder direct te oordelen. Afhankelijk van de ernst, context en wensen van betrokkenen kiest de beslistafel voor passende opvolging, zoals een gesprek, bemiddeling, onderzoek of maatregelen. Ook wordt de beschuldigde tijdig en zorgvuldig geïnformeerd, en kunnen tijdelijke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Heldere communicatie en afstemming met alle betrokkenen zijn hierbij essentieel.
Hier vind je de vijf stappen in de eerste fase van opvolging: van het eerste gesprek met de melder tot het bepalen van een passende aanpak. Je leest wat je kunt doen bij anonieme meldingen, hoe je de beschuldigde informeert, welke interventies mogelijk zijn en hoe je zorgvuldig communiceert met alle betrokkenen.
Bij de keuze over de opvolging geldt altijd: niets doen is geen optie.
Fase 2 – Voer de gekozen opvolging uit
In de tweede fase voer je de gekozen opvolging van een SGOG-melding uit. Dat kan variëren van een gesprek of bemiddeling tot onderzoek of sanctie. Het doel: een rechtvaardige, zorgvuldige en passende uitkomst die bijdraagt aan herstel en sociale veiligheid.
Je krijgt inzicht in de verschillende interventies die je kunt inzetten, zoals normerende gesprekken, teaminterventies, mediation of een feitenonderzoek. Ook lees je welke maatregelen mogelijk zijn – van waarschuwing tot ontslag – en hoe je zorgt voor goede communicatie, begeleiding en een veilige uitvoering van het proces.
Fase 3 – Bied nazorg, evalueer en leer
De derde fase van het meldproces richt zich op herstel, nazorg en leren. Je onderzoekt of de opvolging het gewenste effect heeft gehad, biedt waar nodig extra ondersteuning aan melder, beschuldigde en team, en kijkt kritisch terug op het proces. Door afspraken vast te leggen, de situatie te blijven monitoren en lessen te trekken, voorkom je herhaling en verbeter je de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) binnen je organisatie.
Hier vind je hoe je controleert of het grensoverschrijdende gedrag gestopt is en of de werksituatie voldoende is hersteld. De tekst gaat in op passende nazorg, coaching en ondersteuning voor alle betrokkenen. Ook leer je hoe je het proces evalueert, welke leerpunten je kunt meenemen in beleid en hoe je het meldsysteem én de preventieve aanpak structureel verbetert. Alles gericht op het versterken van sociale veiligheid op de lange termijn.